Κεφτέδες της...παρηγοριάς
Τον τελευταίο καιρό βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω μου να έρχονται αντιμέτωποι με την μοναξιά. Δεν ξέρω αν φταίει η οικονομική κρίση ή η ηλικία μας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν το λέει ευθέως. Ο καθένας μας διαλέγει τον δικό του τρόπο να συγκαλύψει αυτό που τρώει το μέσα του. Κάποιοι το ρίχνουν στη δουλειά, κάποιοι βγαίνουν κάθε βράδυ και κάποιοι περνούν όλη την ημέρα μπροστά σ' έναν υπολογιστή προκειμένου να μην σκέφτονται. Εγώ πάλι, το ρίχνω στο μαγείρεμα. Μπορεί από 'κει που δεν έχω μπει δύο μέρες στην κουζίνα (ναι, συμβαίνει κι αυτό ενίοτε) να με δεις να μαγειρεύω τρεις φορές την ημέρα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το φαγητό θεραπεύει την ψυχή και φυσικά, τη μοναξιά. Μόνο μια μυρωδιά μπορεί να σου φέρει πίσω χίλιες αναμνήσεις, ή ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσει νέες... Και δεν υπάρχει ιδανικότερη μυρωδιά από αυτή του λεγόμενου comfort food ή αλλιώς "της παρηγοριάς", όπως μ' αρέσει να το αποκαλώ. Έτσι, ένα μεσημέρι, δυο μέρες μετά την επική παραίτησή μου από την δουλειά και ύστερα από το απαραίτητο τριήμερο ξενύχτι αποφάσισα να μαγειρέψω ένα φαγητό που μου είχε λείψει, που και μόνο η ιδέα του με παρηγορεί.
Κεφτέδες με σάλτσα και μακαρόνια
Για τους κεφτέδες θα χρειαστείς
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
8 (περίπου) φρυγανιές τριμμένες
μισή ντομάτα τριμμένη
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξύδι
1/2 ποτήρι του κρασιού γάλα
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το τηγάνισμα)
Βάζεις όλα τα υλικά σου (εκτός του αλευριού προφανώς) σε μια λεκάνη και ζυμώνεις καλά. Τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια πλάθεις τους κεφτέδες με βρεγμένα χέρια. Βάζεις σε επίπεδο πιάτο το αλεύρι μαζί με αλατοπίπερο, αλευρώνεις και τηγανίζεις τους κεφτέδες σε χαμηλή φωτιά ώστε να βγουν τραγανοί απέξω κι αφράτοι από μέσα. Μπορεί η λίστα με τα υλικά να σε ξενίζει λίγο (πχ. γάλα και ξύδι) αλλά πίστεψε με, δεν θα χεις φάει πιο αφράτους κεφτέδες.
Για την σάλτσα θα χρειαστείς
1 πουμαρό (αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους είναι προτιμότερες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
ζάχαρη
2-3 ολόκληρα μπαχάρια
100-200 γρ φέτα σκληρή (προαιρετικά)
Τσιγαρίζεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μόλις πάρει χρώμα προσθέτεις το πουμαρό και τα μπαχαρικά. Προσοχή στη ζάχαρη. Μια κοφτή κουταλιά της σούπας είναι υπερ-αρκετή. Αν θες βάλε πιο λίγη, δοκίμασε την σάλτσα και μετά πρόσθεσε όση ταιριάζει στη δική σου γεύση. Πρόσθεσε νερό και χαμήλωσε την φωτιά ώστε να πάρει βράση και να πήξει. Κάπου στα μισά, δηλαδή μετά απο περίπου 10' (ανάλογα την κουζίνα σου) ρίξε μέσα τους κεφτέδες. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, κλείσε το μάτι και άφησε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι. Στην περίπτωση που θες να προσθέσεις φέτα ακολούθησε τα παρακάτω: Πάρε τη φέτα και τρίψε την μέσα στη σάλτσα με τα χεράκια σου. Είπαμε φαγητό χωρίς να βάλεις χέρι δεν γίνεται. Οδηγίες για τα μακαρόνια δε θα σου δώσω. Τις βρίσκω περιττές. Εγώ τους προτιμώ με spaggheti. Η μόνη συμβουλή που θα σου δώσω, και σε ξορκίζω γι' αυτό, όταν σουρώσεις τα ζυμαρικά σου ΜΗΝ τους ρίξεις νερό. Θα χαθεί το άμυλο στον πάτο του νεροχύτη σου και η σάλτσα σου δεν θα δέσει μαζί με το ζυμαρικό.
Ένα πιάτο φαγητό μπορεί να καταφέρει πολλά παραπάνω από το να σου γεμίσει το στομάχι. Αν μπορούσα θα γέμιζα ταπεράκια με μακαρόνια και κεφτέδες και θα τα μοίραζα σε όλους τους ανθρώπους που είναι μόνοι. Αλλά μετά θα με περνούσαν για τρελή οπότε τους κρατάω για μένα.