Με μήλα και καρύδια

Όταν φτάνει το φθινόπωρο και σιγά-σιγά αρχίζουμε να μαζευόμαστε στα σπίτια αντί για τα μαγαζιά και τα παράθυρα κλείνουν κι οι μυρωδιές του φαγητού μένουν μέσα στο σπίτι και πλανώνται για ώρες μία μυρωδιά μου έρχεται στο μυαλό, αυτή της μηλόπιτας.

Το μήλο είναι αναμφισβίτητα ο πρωταγωνιστής των φθινοπωρινών γλυκών. Οι Αμερικάνοι, για παράδειγμα, το τιμούν και με το παραπάνω με τo apple picking season. Η σεζόν κατά την οποία γίνεται η συγκομιδή των μήλων, ξεκινάει την πρωτή Δευτέρα του Σεπτέμβρη και αποτελεί γι' αυτούς παράδοση σύμφωνα με την οποία επισκέπτονται αγροκτήματα και φάρμες έξω από τις μεγαλουπόλεις και μαζεύουν μήλα με τα οποία φτιάχνουν διάφορα γλυκίσματα. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε βιολογικά και πεντανόστιμα μήλα στις λαϊκές, κοινώς έξω από την πόρτα μας. (στην περίπτωση του σπιτιού μου το "έξω από την πόρτα μας" αποτελεί κυριολεξία)

Η μηλόπιτα έχει πολλούς τρόπους να φτιαχτεί. Εγώ δύο αγαπημένους έχω, την κλειστή τύπου American pie και την «ανάποδη» όπως την αποκαλουν. Πρόσφατα δοκίμασα να φτιάξω την κλειστή, άνοιξα φύλλο κι όλα τα συναφή και πραγματικά άξιζε όλο τον κόπο και την αναμονή και τα άπλυτα μίξερ αλλά η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη... Η μαμά μου που η ζαχαροπλαστική δεν ήταν το φόρτε της προτιμούσε την δέυτερη, που αντικειμενικά είναι και πιο εύκολη, έτσι με τα χρόνια τη συνήθισα και μου έγινε μαγειρικό βίωμα οι Κυριακές που περίμενα να κρύωσει η μηλόπιτα και οι Δευτέρες που δεν είχε μεινει ούτε ψίχουλο. Εγώ την φτιάχνω τα Σάββατα γιατί τις Κυριακές τις αφιερώνω στους φίλους μου. Έτσι μετά από 1000 μηλόπιτες και άλλους τόσους νεροχύτες γεμάτους άπλυτα μίξερ και κουταλάκια κατέληξα στην παρακάτω βελτιωμένη βερσιόν της μαμαδίστικης μηλόπιτας.

Μηλόπιτα

Από το ψυγείο θα χρειαστείς

3 αυγά (χώρια κρόκους με ασπράδια)

1 συσκευασία βιτάμ (250 γρ)

Από το ντουλάπι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. baking powder

Κανέλλα

Κι από τη λαϊκή  (ξέρεις, αυτή έξω από την πόρτα σου)

5-6 μήλα μεσαίου μεγέθους

15 καρύδια καθαρισμένα (πάρε 20 γιατί αναπόφευκτα θα πετύχεις και κάποια χαλασμένα)

Λιώνεις το μισό βιτάμ και το χύνεις σε ταψί νο 38. Πασπαλίζεις το λιωμένο βούτυρο με λίγη κανέλλα και ζάχαρη και τοποθετείς σε δύο στρώσεις τα μήλα που προηγουμένως έχεις καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες. Τέλος, ανάμεσα τους βάζεις την καρυδόψιχα και ξαναρίχνεις λίγη κανέλα και ζάχαρη. Στο μίξερ τώρα, χτυπάς τη ζάχαρη, το υπόλοιπο μισό βιτάμ και τα κροκάδια. Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι μαζί με το baking powder. Αφήνεις το μίγμα να σταθεί και χτυπάς χώρια τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αναμιγνύεις απαλά με μια κουτάλα με το υπόλοιπο μίγμα και περιχύνεις τα μήλα και τα καρύδια. Ψήνεις σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για περίπου μισή ώρα. 

Facts: Tα νούμερα των ταψιών αντιστοιχούν στη διάμετρο τους, οπότε αν δεν ξέρεις τι ταψιά έχεις πάρε το μέτρο και ξεκίνα να μετράς, είναι πολύ πιο χρήσιμο απ' όσο νομίζεις. 

Tips: Καταναλώνεται αυστηρά πριν τελειώσει το Σουκού. Μην αφήσεις τη μαυρίλα της Δευτέρας να "πλακώσει" τη μηλόπιτα σου!